Festivalul Luminii 2014 micViaţa de zi cu zi a devenit o adevarată cursă contra-cronometru pentru cei mai mulţi dintre noi. Mereu în lipsă de timp, împarţiti între multe responsabilităţi, slujbă şi familie, uităm cu desăvârşire de sufletul nostru, uităm să ne bucurăm de lucrurile mărunte.
Lumea în care trăim ne obligă să ne planificăm cu atenţie fiecare clipă pentru a reuşi în ceea ce ne propunem şi de multe ori uităm să ne oprim din când în când pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simţi vântul, pentru a asculta oamenii, pentru a zâmbi la zâmbetul copiilor, pentru a redescoperi frumuseţea lucrurilor mărunte.
Pe plan local există foarte puţine evenimente sau cadre care să aducă în prim plan valorile pozitive la care am dori să fie expuşi tinerii.
Festivalul Luminii este un eveniment, un proiect al cercetaşilor, cu un caracter necomercial, care oferă tinerilor o seară deosebită, o deschidere către cultură şi alţi oameni, fără a li se cere acestora ceva în schimb. Acesta promovează tinerii artişti şi este deschis tuturor cetăţenilor din comunitate indiferent de religie, rasă, culoare, sex sau vârstă.
Timp de 2 ore de la ora 21.00 la 23.00 in Parcul 1 Decembrie s-a oprit iluminatul public şi s-au aprins 7.000 de lumânări, încadrate în lampioane de hârtie (numite gulguţe) confecţionate de către voluntari si elevii din şcolile implicate. Toate gulgţele au fost confecţionate din hârtie reciclată. În diverse puncte ale parcului s-au desfăşurat activităţi precum: Expoziţie de pictură şi fotografie, facepainting, piesă de teatru, atelier de prim ajutor, moment muzical, târg de ONG-uri.
Evenimentul face parte dintr-o serie de evenimente sincron care se desfăşoară in alte 20 de localităţi din ţară. În Oradea, cercetaşii şi-au propus să continue tradiţia deja începută acum 6 ani. Fiecare din celelalte 5 ediţii au fost coordonate de către tineri şi au crescut în calitate de la an la an.
Însăşi experienţa de organizare a festivalului este o experienţă de învăţare foarte puternică pentru tinerii care se implică an de an in echipa de organizare si implementare. Tinerii, prin această experienta îşi dezvoltă competenţe antreprenoriale, de management de proiect, de leadership, muncă in echipă, abilităţi de comunicare.