Oradea, 5 octombrie 2012 – Unul dintre cele mai bune programe de educatie non-formala din tara a ajuns si in Oradea. YouthBank cauta liceeni dornici sa se implice in comunitate, oferindu-le cadrul optim pentru dezvoltare personala si profesionala. Liceenii oradeni pot sa aplice pentru a deveni membri YouthBank pana la data de 21 octombrie.

Coordonat local de catre Fundatia Comunitara Oradea, YouthBank este administrat de catre o echipa de liceeni si urmareste constituirea, promovarea si administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de catre liceeni in scopul dezvoltarii comunitatii locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personala, dobandind abilitati de leadership, comunicare si management financiar.
 
Programul YouthBank porneste de la premisa ca tinerii sunt o resursa pentru comunitatile locale si incurajeaza initiativa civica, responsabilitatea si asumarea de catre tineri a rolului de lideri. Acestia se implica in mod practic in actiuni si decizii locale, prin crearea si utilizarea unui fond care sustine initiativele tinerilor.
 
Asociatia pentru Relatii Comunitare a initiat in Romania in anul 2006 programul YouthBank si coordoneaza o retea nationala de parteneri dedicati dezvoltarii locale a programului, pornind de la un set comun de principii si standarde.
 
In prezent, programul se deruleaza in: Alba Iulia, Baraolt, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Timisoara si Tirgu-Mures.
 
Programul care a castigat titlul de “Cel mai bun proiect educational al anului 2010” la Gala Premiilor in Educatie si “Premiul pentru Cel mai bun proiect de voluntariat in domeniul tineret” la Gala Voluntariatului in anul 2011, are urmatoarele rezultate in primii 3 ani de implementare la nivel national: 210 tineri implicati in echipele YB locale, 180.000 lei mobilizati de catre echipele YB, peste 382.000 lei acordati sub forma de finantari pentru a sustine 168 de initiative ale liceenilor, peste 75.000 beneficiari directi si indirecti ai proiectelor finantate.
 
Liceenii dornici sa se alature programului YouthBank sunt invitati sa completeze formularul de inscriere pe site-ul www.youthbank.ro pana la data de 21 octombrie 2012.
 
Membru al echipei YouthBank Iasi inca din primul an, Bogdan Bors spune despre experienta YouthBank: “De ce YouthBank? Nu am putut rezista sa nu ma implic in acest program, avand in vedere ca avantajele aduse dezvoltarii mele personale sunt infinite, considerand ca valorile promovate de acesta se numara si printre valorile pe care eu le consider importante, si luand in calcul faptul ca beneficiile aduse comunitatii pot avea de asemenea, un impact puternic. In plus, daca vrem o schimbare, aceasta trebuie sa porneasca de la cineva. Si de ce aceasta schimbare sa nu porneasca de la noi elevii, avand in vedere ca avem idei, suntem plini de energie si initiativa, si in acelasi timp suntem motivati de o dorinta puternica pentru mai bine?ˮ.
 
Programul YouthBank Oradea este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
 
Mai multe despre programul YouthBank si despre procesul de selectie de membri gasiti pe site-ul www.youthbank.ro.
 
 
Persoana de contact:
Daciana Deac
Coordonator program YouthBank
Fundatia Comunitara Oradea
T: +40-752-210.516
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.youthbank.ro
 
 
***
Asociatia pentru Relatii Comunitare a initiat in Romania in anul 2006 programul YouthBank, adaptand si dezvoltand cu sprijinul Fundatiei Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor in viata comunitatii prin acordarea de finantari locale.
Programul a fost pus in practica in etapa pilot in Cluj, fiind continuat si dezvoltat local de catre Fundatia Comunitara Cluj incepand cu anul 2008. Din 2009, Asociatia pentru Relatii Comunitare a sprijinit extinderea si consolidarea unei retele de parteneri locali si echipe locale YouthBank in 10 comunitati.