Coordonat local de către Fundaţia Comunitară Oradea, YouthBank este administrat de către o echipă de liceeni şi urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în scopul dezvoltării comunităţii locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personală, dobândind abilităţi de leadership, comunicare şi management financiar.

Programul YouthBank porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor.

Programul a câştigat titlul de “Cel mai bun proiect educaţional al anului 2010” la Gala Premiilor în Educaţie şi “Premiul pentru Cel mai bun proiect de voluntariat în domeniul tineret” la Gala Voluntariatului în anul 2011.

Prima ediţie YouthBank desfăşurată în oraşul nostru a reuşit să aducă o schimbare pozitivă în comunitatea orădeană prin cei 13 liceeni, membri ai echipei YouthBank Oradea, dar şi prin cei 34 de membri ai echipelor de proiect care au primit finanţare din fondul YouthBank. Alături de membrii implicaţi, printre rezultatele primului an de implementare ale programului în Oradea putem număra cele  9 proiecte finanţate (6 în Oradea şi 3 în Salonta), un fond de 13 900 de lei constituit prin diverse mecanisme de strângere de fonduri create şi implementate de către liceenii din echipa YouthBank Oradea şi 10 339 de beneficiari direcţi şi indirecţi ai proiectelor finanţate.

Liceenii dornici să se alăture programului YouthBank sunt invitaţi să completeze formularul de înscriere pe site-ul www.youthbank.ro la care să ataşeze o scrisoare de intenţie până la data de 6 octombrie 2013.

Membru al echipei YouthBank Oradea în primul an, Adrian Pop spune despre experienţa YouthBank: “YouthBank a însemnat pentru mine o deosebită oportunitate de a mă afirma în comunitate şi de a mă dezvolta atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Deşi pentru mine experienţa a durat doar un an, deoarece am terminat liceul, YouthBank m-a schimbat ca om. Eforturile depuse au fost mari, dar şi rezultatele au fost pe măsură. Îndemn toţi liceenii să aplice pentru YouthBank pentru că vor descoperi ce înseamnă să fii un lider în comunitatea în care trăieşti.
 
“Programul m-a ajutat să-mi ating scopurile, să devin mai responsabil şi să mă descurc mai bine în viaţă. Consider că YouthBank este locul potrivit pentru liceeni, locul unde aceştia se pot dezvolta, unde îşi pot spune ideile cu voce tare, în câteva cuvinte, locul  unde aceştia pot acumula o experienţă vastă şi benefică pentru viitorul lor.” spune Zsolt Kocsis, membru al echipei YouthBank Oradea.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde.

Mai multe despre programul YouthBank şi despre procesul de selecţie de membri găsiţi pe site-ul www.youthbank.ro.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 11 comunități.

În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.
 

Persoană de contact:

Daciana Deac

Coordonator program YouthBank

Fundaţia Comunitară Oradea

T: +40-743-899.901

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.youthbank.ro/oradea