poza siteProgramul YouthBank, unul dintre cele mai cunoscute programe de educaţie nonformală pentru liceeni din ţară, a ajuns la cea de-a treia ediţie în Oradea. YouthBank caută liceeni dornici să se implice în comunitatea din care fac parte, oferindu-le cadrul optim pentru dezvoltare personală şi profesională. Liceenii orădeni pot să aplice până la data de 5 octombrie 2014 pentru a deveni membri ai echipei YouthBank.

Programul este implementat în Oradea şi parţial în Salonta (etapa de acordare de finanţări) de către Fundaţia Comunitară Oradea, iar la nivel naţional este coordonat de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Activităţile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy: Soluţii durabile pentru implicarea tinerilor în viaţa comunităţii" - proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.

YouthBank este administrat de către o echipă de liceeni cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani şi are ca scop constituirea, promovarea şi administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în scopul dezvoltării comunităţii locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru propice dezvoltării personale, dobândind abilităţi şi cunoştinţe de leadership, comunicare, negociere, management de proiecte şi management financiar.

Programul YouthBank porneşte de la premisa că tinerii reprezintă o resursă esenţială pentru comunităţile locale şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică activ şi practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi administrarea unui fond financiar care susţine iniţiativele tinerilor.

Programul a câştigat titlul de „Cel mai bun proiect best online casino educaţional al anului 2010" la Gala Premiilor în Educaţie şi „Premiul pentru Cel mai bun proiect de voluntariat în domeniul tineret" la Gala Voluntariatului din anul 2011. Mai mult, YouthBank Oradea a câştigat în 2013 unul din premiile concursului Naţional „Acţionăm Responsabil! – competiţia iniţiativelor de responsabilitate socială", organizat de Junior Chamber International Romania.

Cea de-a doua ediţie YouthBank a reuşit să dezvolte comunitatea locală prin cei 13 liceeni, membri ai echipei YouthBank Oradea, dar şi prin cei 61 de membri ai echipelor de proiect din Oradea şi Salonta care au primit finanţare din fondul YouthBank. Printre rezultatele celui de-al doilea an de implementare a programului în Bihor putem menţiona cele 12 proiecte finanţate (8 în Oradea şi 4 în Salonta), un fond de 4.045 de euro, constituit prin diverse mecanisme de strângere de fonduri create şi implementate de către liceenii din echipa YouthBank Oradea şi cu ajutorul partenerilor financiari ai programului şi peste 4.432 de beneficiari direcţi şi indirecţi ai proiectelor finanţate.

Liceenii orădeni dornici să se alăture programului YouthBank sunt invitaţi să completeze formularul de înscriere care se găseşte pe site-ul oradea.youthbank.ro/inscriere până la data de 5 octombrie 2014.

„Pentru mine, YouthBank a însemnat o îmbogăţire şi o deschidere de noi perspective. YouthBank a fost locul în care am putut greşi şi apoi învăţa, adică locul perfect de a acumula experienţă."- Emanuela Colţa, membră a echipei YouthBank Oradea, ediţia a II-a.

„YouthBank a fost cel mai performant program de dezvoltare personală la care am luat parte."- Maximilian Doboş, membru al echipei YouthBank Oradea, ediţia a II-a.

Mai multe despre programul YouthBank şi despre procesul de selecţie membri găsiţi pe site-ul oradea.youthbank.ro

Persoană de contact:

Iulia Dudaş
Coordonator program YouthBank Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea

T: 0743.899.901
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
oradea.youthbank.ro

***
Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând şi dezvoltând cu sprijinul Fundaţiei Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii prin acordarea de finanţări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat şi dezvoltat local de către Fundaţia Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a sprijinit extinderea şi consolidarea unei reţele de parteneri locali şi echipe locale YouthBank în 15 comunităţi. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, Bucureşti, Cluj-Napoca, Făgăraş, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, pe baza unui set comun de principii şi standarde agreate de către partenerii locali şi naţionali ai programului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.