Echipa: Pro COOL-TURA

Liceu de provenienta: C.N. “Mihai Eminescu”, L.T. “Onisifor Ghibu” Oradea

Organizatia gazda: AIESEC Oradea

Valoare finantare YB: 1900 lei

Descriere proiect:

Povestea acestei campanii a început în anul 2012, atunci când la C.N. “Mihai Eminescu” Oradea a avut loc prima ediţie a acestei campanii.  În 2013, o dată cu extinderea proiectului la nivel judeţean prin finanţarea obţinută de la YouthBank, au intervenit şi anumite modificări, făcând dintr-un proiect desfăşurat într-o sală de festivităţi a unui liceu, o adevărată campanie de promovare a lecturii, la care au participat  şcoli din fiecare colţişor al judeţului.

 

Proiectul a fost împărţit în trei etape. Prima etapă a constat în organizarea acestei campanii în şcolile participante din judeţul Bihor. A doua etapă care reprezintă şi punctul culminant al campaniei, constând în seara cool-turală organizată la Biblioteca Universităţii din Oradea cu ocazia “Zilei internaţionale a cărţii şi a drepturilor de autor”. Au fost prezenţi invitaţi de seamă precum: profesori universitari, inspectori şcolari. Programul a fost unul complex prin care am încercat să îmbinăm cele două părţi ale campaniei: partea de cunoaştere care cuprinde evoluţia cărţii până în zilele noastre şi partea motivaţională care a constat într-un îndemn spre citit adresat nouă online casino tuturor. Şi cea de-a treia etapă care a constat în dotarea bibliotecii Liceului Teoretic “Nicolae Jiga” din Tinca. Au fost adunate 978 de volume de cărţi de la şcolile participante care au fost donate celor de la “Jiga”.

Scopul principal al acestei campanii a fost atragerea tinerilor spre lectură. Credem că este nevoie de acest lucru, pentru că ne aflăm într-o perioadă în care doar scroll-ul televiziunilor de ştiri, site-urile ziarelor sau pagina de facebook sunt citite. Am dorit ca măcar de “Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” fiecare om să ia o carte, să îi atingă coperta, paginile şi să citească un rând – două. Ar dura doar 5 minute. Cinci minute benefice care poate reuşesc să ne facă să citim sau să ne trezească interesul pentru citit, deoarece acesta este o îndeletnicire pentru care nu există o vârstă anume sau vreun dar al naturii pe care cineva trebuie să îl posede. Cititul presupune doar un gram de voinţă şi, mai ales, o profundă dorinţă de cunoaştere.

Membrii echipei "Pro COOL-TURA"