bosoYouthBank Oradea a decis rezultatele finale ale concursului de finanţare desfăşurat în acest an. Din 20 de proiecte depuse, echipa YouthBank finaţează 10, 6 proiecte depuse de liceenii orădeni şi 4 proiecte ale liceenilor din Salonta.
Cele 6 proiecte ale liceenilor orădeni finanţate sunt:
• Cu paşi mărunţi spre un viitor mai bun
• Festivalul Luminii
• Together, we can!
• Baschet, mai mult decât doar sport
• Golește-ți podul
• Amprenta prezentului
Liceele orădene din care provin membrii echipelor aplicante sunt: Colegiul National „Emanuil Gojdu", Colegiul National „Mihai Eminescu", Colegiul National „Iosif Vulcan", Liceul "Don Orione", Liceul Teoretic „Aurel Lazar", Liceul de Arte, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu".

La Salonta, YouthBank finanţează 4 proiecte ale liceenilor de la Colegiul Naţional „Teodor Neş" şi de la Liceul Tehnologic nr. 1:
• Mai Mult Verde, Mereu Implicat
• Cărțile, o altă lume, o altă viată!
• Alergarea Colorată
• 24S
Proiectele liceenilor orădeni abordează teme ca dotarea sălii de kinetoterapie a unui centru pentru copiii cu autism, cercetăşia, educaţia nonformală a tinerilor cu oportunităţi reduse, arta, sportul, social-umanitarul. Proiectele liceenilor din Salonta promovează ecologia, sportul, sănătatea, cititul şi cărţile.
Finanţările oferite au sume cuprinse între 700 şi 2000 de lei, în funcţie de necesităţile bugetare, de calitatea proiectelor, de prestaţia la interviuri a echipelor aplicante, până la terminarea fondului alocat, astfel încât fiecare proiect finanţat să poată fi implementat cu succes de către liceeni. Valoarea totală a fondului destinat finanţării proiectele a fost de 15.462 lei, sumă atrasă prin casino acţiuni şi evenimente organizate de membrii YouthBank Oradea în perioada Decembrie 2014 – Februarie 2015, cât şi prin contribuţia partenerilor financiari locali, VPK Packaging Group şi Celestica şi a partenerului nostru naţional, BRD – Groupe Societe Generale. Alţi sponsori care au contribuit financiar în această perioadă de fundraising au fost: Votrom, Madrugada, Optimedia Windows and Doors. Deoarece două echipe şi-au retras proiectele după luarea deciziei de finanţare a acestora, 1134 lei au rămas în fondul YouthBank pentru a fi folosiţi în vederea finanţării proiectelor de anul viitor. Anul acesta, suma totală a finanţărilor oferite de YouthBank Oradea este de 14.328 lei.

Proiectele finanţate vor fi implementate până în luna iunie şi monitorizate de către membrii echipei YouthBank Oradea, care astfel îşi vor dezvolta capacitatea de luare a deciziilor, responsabilitatea, vor deprinde abilităţi de comunicare, leadership, management de proiect şi management financiar.

Anul trecut, din fondul YouthBank au fost acordaţi 18.000 lei pentru un număr de 11 proiecte implementate de 61 de liceeni, acestea având 4.432 de beneficiari direcţi şi indirecţi:

Programul este implementat în Oradea şi parţial în Salonta (etapa de acordare de finanţări) de către Fundaţia Comunitară Oradea, iar la nivel naţional este coordonat de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Groupe Société Générale. BRD – Groupe Société Générale susţine programul prin acordarea a jumătate din suma strânsă de echipa YouthBank Oradea din care vor fi finanţate proiecte cu impact în comunitate iniţiate de liceeni.
Activităţile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy: Soluţii durabile pentru implicarea tinerilor în viaţa comunităţii" - proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.